Onze nieuwe desk voor energiecoöperaties

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland. Zeker nu we te maken hebben met een energiecrisis, is de komst van nieuwe energiecoöperaties belangrijker dan ooit. 


Als bankier van de energietransitie ondersteunt Rabobank steeds meer energiecoöperaties. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. Om de komst van nieuwe zonne- en windparken te versnellen, lanceren we de Energiecoöperatiedesk. 


De Energiecoöperatiedesk helpt energiecoöperaties (verder) op weg, door:

·       Te helpen bij het openen van een rekening

·       Het bieden van financieringsmogelijkheden + verzekeringen 

·       Het delen van kennis en inzichten

·       Het delen van netwerk 

·       Het organiseren van informatie- en inspiratiesessies

·       Door te verwijzen naar andere partijen


Johan van de Louw is Directeur coöperatieve Rabobank en houdt zich bezig met de thema’s energietransitie, duurzaamheid en wonen. 


Waarom de Energiecoöperatiedesk?
‘We staan voor een gigantische opgave: de energietransitie. Samen gaan we Nederland versneld verduurzamen. Als Rabobank willen wij daar graag aan bijdragen. We noemen onszelf niet voor niets de bankier van de energietransitie. Met de Energiecoöperatiedesk willen we energiecoöperaties helpen een vliegende start te maken.’


Hoe gaan jullie helpen?
‘We gaan energiecoöperaties niet vertellen wat ze moeten doen, maar stippelen wel de route voor ze uit. Dat doen we door processen eenvoudiger en inzichtelijk te maken, maar ook door onze kennis en ons netwerk te delen. Verder organiseren we informatie- en inspiratiesessies om zo veel mogelijk mensen te enthousiasmeren.’

Photograph

Duurzame doelstellingen

Als coöperatieve bank voelen wij ons betrokken bij de samenleving. Samen met onze leden, klanten én partners werken we daarom aan initiatieven en oplossingen die onze leefwereld versterken. Daarbij richten we ons op een aantal thema’s:

-          Financieel gezond leven

-          Duurzaam ondernemen

-          Banking4Food

-          Duurzaam wonen 

-          De energietransitie


Met de Energiecoöperatiedesk geeft Rabobank onder andere invulling aan de energietransitie. 


Met de Energiecoöperatiedesk dragen we actief bij aan het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project. Dit kan bijvoorbeeld, doordat buurtbewoners voor de helft eigenaar worden van een windmolen of zonnepark. Hierdoor wordt het draagvlak vergroot en profiteren zij direct mee.