‘Het is best wel een verantwoordelijkheid’

Hij ervaarde het als een weg met veel hobbels, het opzetten van een energiecoöperatie. De kennis die hij daarbij opdeed, deelt Albert Knijnenburg hieronder. Hij is voorzitter van een coöperatie in de Rips. Ze exploiteren een dak met 380 zonnepanelen.


Hoe ontstond het idee om een Energiecoöperatie te starten?

“Een kleine zes jaar geleden was ik aanwezig bij een informatieavond van een stroomleverancier over energiecoöperaties. Ik organiseer nogal graag, dus al snel kwam de vraag of ik iets wilde betekenen. Nog diezelfde avond vormden we met drie man een bestuur en al snel hadden we twintig leden.”


Dat begon voortvarend… Maar daarna was het wat ingewikkelder?

“Er komt echt veel bij kijken en dat is me eerlijk gezegd tegengevallen. Gelukkig kon ik rekenen op twee goede medebestuurders, anders was het nooit gelukt. Er komt echt van alles bij kijken, van het inkopen van de zonnepanelen tot de overleggen met de dakeigenaar en van het opstellen van een huishoudelijk regelement tot vergaderingen met leden.”


Denk je dat het makkelijker wordt door de Energiecoöperatiedesk van Rabobank?

“Er mocht wat mij betreft zeker iets veranderen, we moesten lang wachten voordat we een rekening konden openen. Er is veel regelgeving en niet altijd genoeg kennis van wat wel of niet mag. Dat heeft wel wat kruim gekost. Ik vind het dus een hele goede ontwikkeling dat er voortaan een desk is waar je terecht kunt met al je vragen.”  


Hoe kijk je terug op het proces?

“Het was best complex. Daarnaast ervaarde ik een grote verantwoordelijkheid. Je bent bezig met andermans geld, dat heb ik ook heel erg zo gevoeld. Zijn de zonnepanelen van de verwachte kwaliteit? En wat doe je als de notarisrekening ineens hoger uitvalt? Inmiddels zijn we die fase voorbij en gaan we binnenkort terugverdienen. Dat is wel een mijlpaal, hoor. Ondanks de soms hobbelige weg is het mooi dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.”