Geldzorgen zijn een loden last voor mensen. Ze drukken een stempel op het hele bestaan. Hoe groot of klein zorgen of schulden ook zijn, hoe lang ze ook duren en wat de oorzaak ook is: voor iedereen uit de gemeente Eemsdelta die op financieel vlak hulp of een duwtje in de rug nodig heeft, is er Maatjes voor Eemsdelta. Dit onderdeel van de landelijke organisatie SchuldHulpMaatje de drempel om hulp te vragen zo laag mogelijk maken en het liefst geheel wegnemen.  

De gemeente Eemsdelta behoort van oudsher zeker niet tot de welvarendste gebieden van Nederland. Het gemiddelde opleidingsniveau in de regio ligt onder het landelijk gemiddelde, het aantal mensen dat van een sociaal minimum moet rondkomen juist erboven. Voorzitter Harry Mulder en coördinator Saskia Pilon van Maatjes voor Eemsdelta schatten dat de  schuldenproblematiek er zo’n drie keer groter is dan de Nederlandse doorsnee.  


Er zijn diverse instanties die mensen kunnen helpen bij financiële problemen. Angst voor instanties en consequenties werpen echter drempels op, die voor het gevoel van mensen torenhoog kunnen zijn. De Maatjes voor Eemsdelta oordelen niet, ze zijn echte maatjes die naast mensen gaan staan om ze geheel belangeloos weer op de goede weg te helpen. Ze zijn vrijwilligers die aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Ze lossen de schulden ook niet voor mensen op, dat moeten ze zelf doen. De enige voorwaarde die Maatjes voor Eemsdelta stelt is dat de mensen zelf heel goed gemotiveerd zijn om met hun eigen problemen aan de slag te gaan. De intrinsieke motivatie is onmisbaar om de problemen effectief bij de kladden te grijpen.  


Maatjes voor Eemsdelta is eind 2020 opgericht. Momenteel zijn er vijf maatjes actief en zijn er twee mensen als maatje opgeleid en op de achtergrond beschikbaar. Ook beginnen er naar verwachting binnenkort twee mensen uit de regio met hun opleiding tot SchuldHulpMaatje. Wie hulp nodig heeft, kan terecht in een verzamelgebouw aan de Ede Staalstraat in Delfzijl, waar Maatjes voor Eemsmond samen met diverse andere organisaties is gevestigd.  
 
Lees hier het complete verhaal 
 


tekst: Jan Johan ten Have 
fotografie: Ria Koster, Rudie Wiersma Fotografie 

Coöperatief Dividend

Hiermee ondersteunen wij lokale projecten die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling in regio Groninger Land, zoals De Maatjes voor Eemsdelta.
Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/gl

Photograph