Investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat was het uitgangspunt voor Bakkerij Nollen. Romias Robotics ontwierp samen met Brouwer Oventechniek in een serie van verschillende automatiseringsoplossingen klantspecifieke robotcellen voor de ambachtelijke bakkerij. Zo ontstond een unieke samenwerking tussen drie Rabobank klanten. 

Martijn Jansen is oprichter en directeur-eigenaar van het Enterse bedrijf Romias Robotics, een specialist in de bouw van klantspecifieke en standaard automatiseringsoplossingen. Zijn coach bracht hem in contact met Jeroen Brouwer. ‘Omdat volgens hem onze denkwijzen en klantgerichte werkwijze bij elkaar passen’, vertelt Martijn. ‘Jeroen is de eigenaar van Brouwer Oventechniek in Nijverdal, een jarenlang vooraanstaande partner van de bakkerswereld. En onze coach had gelijk. We besloten al snel de handen in één te slaan.’



Bakkerij-Nollen-078


Vitaliteit als drijfveer

De bedrijven startten in de nabije omgeving bij de ambachtelijke bakkerij Nollen. 'Eigenaar Vincent Nollen heeft een heldere toekomstvisie voor zijn bakkerij, waarin groei telt, maar bovenal de vitaliteit van zijn medewerkers. 


De uitdaging die we van hem kregen was een robotoplossing te ontwikkelen waarbij de ambachtelijke bakkers het fysiek zware, repeterende werk uit handen wordt genomen zonder dat dit ten koste gaat van het ambacht. Samen met Brouwer Oventechniek hebben onze engineers vier robotcellen ontwikkeld. Deze nemen veel voorkomende intensieve en broodnodige dagelijkse handelingen met bakplaten en het laden van deeg in koppels en plaatsen ervan in de karren over van de bakkers. De productaansprakelijkheidsverzekeringen regelden we bij Rabobank.’

IMG 6142 conv

Koen de Haan, algemeen directeur van Bakkerij Nollen vult aan: ‘Een viertal robotcellen met in totaal zes robots nemen nu de fysieke en repeterende werkzaamheden over van onze ambachtelijke bakkers in de centrale bakkerij in Hengevelde. Broodbakkers zijn een beetje een uitstervend ras. Het zijn veelal mannen die naarmate ze ouder worden door het nachtelijke, maar vooral zware, repeterende werk vaak gewrichtsklachten krijgen. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zo lang mogelijk fit blijven. Dat ze in de nacht werken is een must voor versheid van ons brood. Maar met deze automatiseringsslag tackelen we wel de fysiek zware handelingen.’



Ambachtelijk werken met nieuwe collega’s

De eerste robotcel voor Bakkerij Nollen bestaat uit twee robots mét bakkersmuts! ‘In ons bedrijf heten deze “nieuwe collega’s” Dean en Jan-Jaap. Bij het 100-jarig bestaan van ons bedrijf werd Handige Harry gepresenteerd aan het team. Vanaf dat moment zijn de reacties positief. Onze ambachtelijke bakkers zijn blij met de hulp van hun nieuwe collega’s.

IMG 6148


Ze verlichten hun werk en maken het overzichtelijker en efficiënter. Het optimaliseren van de processen heeft een duidelijk positief effect op het welzijn en de vitaliteit van de bakkers. Over tien tot vijftien jaar hopen we te zien en ervaren dat deze investering zich daadwerkelijk terugbetaalt. Want voor ons is het belangrijkste doel dat onze mensen tot aan hun pensioen in goede gezondheid kunnen werken.’


Benieuwd naar de robotcellen voor de bakkerswereld die Romias Robotics in samenwerking met Brouwer Oventechniek ontwikkelde? Bekijk dan deze video!

IMG 6174

TEKST: KleesZ tekstbureau | Marly Kemna
BEELD: Niek Erents Fotografie